Sistema disanje zaustavlja sve napade

15.1.2011 10:46

Sećam se prvog sustreta sa novim borilačkim fenomenom tokom posete prijatelju. Rekao mi je da je naišao na nešto izuzetno i da želi da čuje moje mišljenje o tome. Sa skoro 30 godina iskustva u borilačkim veštinama i kao 5-ti dan, uvek sam skeptičan u vezi "novih fenomena".

Patrik Baas autor tekstaPogotovo zato što se većina istih pokaže kao ništa više nego izmišljanje tople vode, prikriveno u drugačiju odeću i izgled. Ipak, taj fenomen se zvao Sistema. Pogledao sam ga izbliza na kompjuterskom ekranu i nisam rekao ni reč duže vremena... Nikada nisam nečim bio toliko iznenađen kao načinom na koji je čovek na videu radio. Prvo, bio sam uveren da je u pitanju koreografija.

Izgledalo je nemoguće da neko može da reaguje tako brzo, opušteno, spontano i precizno u isto vreme. Po čoveku sa tog videa, sve je to moguće putem relaksacije (opuštanja) i tehnika disanja, što mi nije imalo baš previše smisla. Ipak, bio sam toliko impresioniran da sam rešio da moram da treniram sa ovim čovekom i da vidim sve ovo sopstvenim očima. I tako sam odlučio da otputujem u inostranstvo na seminar koji je vodio čovek sa filma, Vladimir Vasiliev.

Na seminaru mi nije trebalo mnogo vremena da shvatim da je sve ovo vrlo stvarno! Bez koreografija i šablona, sve se dešavalo kroz čist, tečan i spontani pokret...! Tokom seminara Vladimir je posvetio puno pažnje tehnikama opuštanja i disanja. Pred kraj trećeg dana, svi smo trebali da se borimo protiv više napadača. Kao bivši takmičar u karateu, znao sam da 5 minuta borbe protiv jedne osobe može biti vrlo iscrpljujuće, a u uličnoj borbi je to obično mnogo gore zbog velikog uticaja adrenalina. Iako sam naučio dosta o disanju u karateu i hapkidu, uvek sam imao osećaj siljenja (da radim na silu) kada sam ih koristio. A pošto patim od astme, to disanje na silu mi nije mnogo pomagalo. Ludo zvuči, ali na seminaru sam mogao da izguram ovu "borbu" vrlo lako bez gubljenja daha i iscrpljenosti. U stvari, osećao sam se snažno i pun energije.  Nešto kasnije, iskusio sam drugu dimenziju Sistema disanja - protiv potpuno drugačijeg tipa napada... Ja živim u Holandiji i tih dana sam prodao auto i putovao na posao biciklom i vozom. Iako sam mogao da džogiram na duže staze, biciklizam je bio problem zbog astme. Posebno kada sam vozio pod stresom ili protiv čeonog vetra. Jednoga dana sam se vraćao sa posla i žurio na trening. To veče sam držao trening karatea i morao sam da stignem na vreme. Kada sam izašao iz kancelarije, shvatio sam da duva izuzetno jak vetar pravo u mene. A imao sam jedva vremena da stignem i po mirnom vremenu. Bio sam skoro siguran da nema šanse da stignem na vreme, i normalno bih prihvatio da je kašnjenje neminovno. Biciklom protiv jakog vetra, sa astmom i pod stresom ograničenog vremena? Nema šanse, to bi moglo biti fatalno.

DVD Sistema disanje, Vladimir Vasiljev

Nekako, bio sam čvrsto ubeđen u efektivnost Sistema disanja, pa sam rešio da ga oprobam. Vrteo sam pedale žestoko i trudio se da kontrolišem tenziju i disanje. I uspeo sam! Iako sam uspeo da stignem na voz na vreme, kada sam već bio u vozu - dogodilo se - dobio sam ekstremno težak napad astme. U poređenju sa tornadom, ovo bi bio marke 5! Povrh svega, izgleda da sam sišao sa uma - rešio sam da ne uzmem lek... Umesto toga rešio sam da nastavim da se koncentrišem na disanje i pluća.

Počeo sam da proučavam šta se u stvari dešavalo u meni. Umesto astma-disanja (to je napeto disanje, kratko i brzo udisanje a sporo i dugo opušteno izdisanje) počeo sam da radim obrnuto. Pokušao sam da mislim o svojim plućima kao dve vreće vazduha koje su bile pogrešno naduvane i ne skroz ispunjene. Počeo sam da koristim tehniku disanja koju koristimo na Sistema treningu kada neko težak sedi na grudima. I potpuno opušten počeo sam da eksperimentišem sa istezanjem svakog "ćoška" pluća. Kombinovao sam tenziju i opuštanje na prirodan način sve dok moja pluća nisu počela da se otvaraju. I iznenada, napad je stao!! Ovo je bila prava revolucija za mene, pošto je do tada jedina stvar koja je mogla efikasno da zaustavi napad bila lek, posebno ovako težak napad! U medjuvremenu, ni jedna jedina osoba u punom vozu nije primetila moj napad astme niti šta sam radio.

Nastavivši da treniram Sistema disanje, mogao sam da uradim sve više stvari. Stekao sam više energije da se igram sa svojim malim sinom; mogu da ga podignem i nosim mnogo duže nego ranije. Istinski sam promenio život u mnogo polja tako da sam koncept disanja uključio i u svoje karate časove. Kao autor, pisao sam o ovome i u dve knjige o borenju, pripisujući sve zasluge ispravnog disanja baš Sistemi! Trening sa Vladimirom uverio me je da ne samo da je ispravno disanje najvažniji osnov za ispravno kretanje, opuštanje, izbegavanje, udaranje i šutiranje - već je najvažniji osnov i za druge važne aspekte života. Na primer način na koji reaguješ na izazove sa kojima se susrećemo svakodnevno. Suvišno je reći, da sam skepticizam sa početka teksta zamenio uverenjem da je Sistema najefektivniji uzlazni put u borilačkom svetu.

Kao što možete da pretpostavite, nije mnogo prošlo pre nego što sam pokrenuo Sistema treninge u svojoj školi, pod Vladimirovim vođstvom. 
Vladimir i Mihail, hvala vam na ovom daru koji mi je promenio život, Bog vas blagoslovio.

O autoru:

Patrik Baas uči borilačke veštine od šeste godine života. Pored detektivskog posla, vodi i karate školu gde predaje modernu samoodbranu civilima, vojsci i organima reda. Patrik je napisao nekoliko knjiga o borilačkim veštinama i sada vodi Sistema časove u Oss-u, Holandija, pod Vladimirovim vođstvom.

Prevod Miloš Malić, klub Hrast


Add comment

Sigurnosno pitanje: Na maskirnoj šari po ivicama ekrana, koja boja preovladjuje - crna, crvena, zelena ili plava (upiši malim slovima latinicom) *

Security question: Be so kind to retype word zelena into the textbox.